2000 yılında tek makina ile kurulan plastik atık naylon geri dönüşüm dökme çöp torbası ve taşıma torbası imalat tesisimiz; 2015 yılı itibariyle tam teşekküllü geri dönüşüm tesisi belgesini alarak yoğun tonajlı taleplere kısa sürede cevap verebilecek üretim değerlerine ulaşmış; gerek OSGB, gerekse de çevre danışmanı mühendislerimizin denetiminde tehlikesiz atık dönüşümüyle çevreye zarar vermeden atıkları ülke ekonomisine kazandırmaktadır.
Mevcut haliyle tehlikesiz atık geri kazanım tesisimiz Çevre Bakanlığı İstanbul ili Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nün ilgili kriterlerini yerine getirerek 42756616-155/2787 sayılı izniyle tehlikesiz atık geri kazanım belgesini almaya hak kazanmıştır.
SAYI: 42756616-155/2787 01/03/2016
KONU: PLASTİK AMBALAJ GERİ KAZANIM FAALİYET BELGESİ
AKCAN PLASTİK-FATİH CANAVAR
Tatlısu Mah. Elalmış Cad./ Şekip Sok. 10/A Ümraniye/İstanbul
İLGİ: 03.02.2016 tarihli ve 59885 sayılı e-başvurunuz. 10/09/2014 tarihli ve 29115 sayılı resmi gazete’de yayımlanan çevre izin ve lisans yönetmeliği’nin 8 inci maddesi gereğince ilgide kayıtlı faaliyet belgesi başvurusunda bulunulmuştur. Söz konusu başvurunun yönetmeliğin 7nci ve 8inci maddeleri ile EK-3A ve EK-3B kapsamında değerlendirilmesi sonucu eksik bilgi ve belge bulunmadığı tespit edilmiş ve işletmeniz için yönetmeliğin 8 inci maddesi gereğince hava emisyon, tehlikesiz atık geri kazanım, ambalaj atığı geri kazanım konularında faaliyet belgesi verilmesi uygun bulunmuştur.
Tesis 1000 metrekaresi kapalı 2000 metrekare alan üzerinde yer almaktadır. İşletme ambalaj atığı ve tehlikesiz atık geri dönüşümünden plastik torba eldesi konusunda faaliyet göstermektedir.
Tedarikçilerden ve geri dönüşüm tesislerinden gelen granül, kalsit ve çeşitli işletmelerden alınmış fire poşet, naylon, çuvallar işletmemiz proseslerinde ürün haline getirilir. Üretilen poşetler genellikle park, bahçe atıkları ve evsel nitelikli atıkların biriktirilmesinde kullanılmaktadır.
Tesiste 2 adet agromer kırıcı bulunmaktadır. 2 adet agromer kırıcı içerisinde karışım haline getirilen hammaddeler 4 adet tekne içerisine alınır ve burada 4 adet ekstrüdere kürek yardımı ile besleme yapılır. İşletme içerisinde agromer kırıcıda karışım haline getirilen malzemenin hamur haline getirilmesi için 4 adet ekstrüder bulunmaktadır. Karışımın hazırda bekletildiği teknelerden ekstrüder haznesinin içerisine karışım eklenir. 4 adet ekstrüder içerisinde karışım rezistans yardımıyla verilen ısınında etkisiyle hamur haline getirilir. Ekstrüder içerisinde bulunan helezonlar vasıtasıyla hamur ekstrüderin diğer ucuna iletilir ve buradan filtre edilerek kalıp ağzından dışarı çıkar. 4 adet ekstrüder makinasının kalıp ağzından çıkan hamur 1 er adet kule ile dışardan fan yardımıyla dışı soğutulur kompresör vasıtası ile de içi şişirilerek balon haline getirilir merdaneler yardımı ile de rulo top haline getirilir. Merdanelerde rulo haline getirilen malzeme kesim makinalarına yerleştirilir. 3 adet kesim makinasında plastik malzemenin dikişleri yapılır ve istenilen ebatta otomatik olarak kesilir. Nihai ürün haline gelen poşetler 25 kg’lık olacak şekilde terazide tartılır ve paketlenir. Paketlenen malzemeler depoda stoklanır, müşteri talebine göre de sevkiyatı gerçekleştirilir.